Makové muffiny s vlašskými orechami a makovou plnkou

Muffinov nie je nikdy dosť. Sú to ideálne nedeľné raňajky. Dnes som piekla z dvojitej dávky a ostalo ich už iba päť. 
A keďže ani maku nie je nikdy dosť, dala som do cesta mak celý a urobila som ešte aj makovú plnku. 
Mak je naozaj skvelý, obsahuje veľa vápnika (100 g maku obsahuje až 1 400 mg tejto minerálnej látky), ďalej obsahuje pomerne veľké množstvo bielkovín a železa. Takže si bez ostychu doprajte napríklad takéto makové muffiny a doplňte dôležité látky!
Receptov na muffiny je naozaj veľmi veľa, ja som sa inšpirovala základným receptom na muffiny z tohto blogu
Základom muffinového cesta je zmiešavanie suchých a mokrých surovín zvlášť. Následne spájame obe hmoty dohromady a už iba zľahka premiešame, pretože ak cesto vymiešame až príliš, nezdvihne sa nám a muffiny nevyrastú a budú vyzerať skôr ako cupcaky, čo nie je až taká tragédia, ak sú vo vnútri poriadne upečené. Ale chceme mať muffiny, samozrejme, aj pekné. 
Ak pečiete v teplovzdušnej rúre, tá môže spôsobiť, že muffinky nebudú rovnomerné, môže sa stať, že vyrastú akoby nakrivo - čo je len vizuálny kaz. Preto môžete vyskúšať na jednej várke teplovzdušnú, na druhej klasické pečenie a uvidíte, ktoré sa upečú lepšie. Každý vie, aká je jeho rúra a ovláda jej finty :)

Hor sa na ne!




























Ingrediencie na 12 kusov:

250 g hladkej múky
2 dcl mlieka 
1 vanilkový cukor
100 g kryštálového hnedého cukru
2 lyžičky prášku na pečenie (alebo kombinácia 1 lyžičky PDP a lyžičky sódy bikarbóny)
štipka soli
2 celé vajíčka
85 g roztopeného a vychladnutého masla alebo 1 dcl oleja
5 lyžíc celého maku
posekané vlašské orechy

Maková náplň: 

1 dcl mlieka
2 lyžice cukru
pomletý mak (toľko aby ho mlieko vsiaklo)

Na ozdobu: biela čokoládová poleva, čokoládový posyp, oriešky, mak

Silikónová alebo teflónová forma, prípadne papierové košíčky.




















Postup:

Zmiešame si zvlášť mokré a suché ingrediencie. Vajcia a mlieko by mali mať izbovú teplotu. V hrnci si rozpustíme maslo, ktoré necháme vychladnúť. Môžeme to urýchliť tým, že k nemu pridáme mlieko. A následne vajcia. Poriadne premiešame, nemixujeme. V druhej mise zmiešame múku, cukre, prášok do pečiva, mak a orechy. Prilejeme mokrú zmes a jemne zamiešame. 
Na makovú náplň si zohrejme 1 dcl mlieka, pridáme cukor, povaríme, pridáme mak a znova povaríme. 
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Veľkou lyžicou naplníme formu cestom, každú tak do trištvrte. Muffiny, do ktorých dáme orechy alebo makovú plnku, naplníme asi do štvrtiny, pridáme za lyžičku plnky a zalejeme ešte lyžicou cesta. 
Pečieme na 175 až 180 stupňoch, 15 - 25 minút, záleží od rúry, kým nie sú muffiny na vrchu zlatisté. Alebo zapichneme špáratko, a ak ho vytiahneme čisté, muffiny sú už upečené. 
Po upečení necháme vychladnúť a ozdobíme bielou čokoládou, makom alebo necháme iba tak, ako ich rúra stvorila :)








Komentáre

Obľúbené príspevky