Indické vindaloo

Milujem ázijské jedlo, a preto voľba na tento víkend padla na indickú kuchyňu.
Je obdobie chrípok a kadejakých pliag. Vindaloo, ktoré páli ako peklo preto 
považujem za to správne jedlo, ktoré nám pomôže poriadne zahriať organizmus.
Cesnak, cibuľa, ďumbier, čili a iné koreniny. To je tá pravá kombinácia, ktorú chceme!
Receptov na vindaloo je asi tak 1 350 687. S rôznymi obmenami, inováciami a podobne.
Dočítala som sa, že v originálnom recepte zemiaky nemajú byť, napriek tomu som ich v každom druhom objavila... Ja som robila bez zemiakov, ale viem si to predstaviť aj s nimi. Takže všetko záleží na preferencií chutí.




All you need is love & chilli

350 g kuracích pŕs (2 porcie)
slnečnicový olej
soľ
1 lyžička čierneho korenia
1 lyžička Garam masala korenia
1 lyžička Tandoori korenia 
2 cm čerstvého ďumbieru
5 strúčikov cesnaku
1 biela a 1 červená cibuľa
5 rajčín
1/2 lyžičky mletej rasce
štipka čierneho mletého korenia
1 lyžička mletého koriandru
3 čerstvé červené alebo zelené čili papričky (dá sa použiť aj sušené čili, ale čerstvé je lepšie, taktiež záleží, ako veľmi sú papričky štipľavé. Vindaloo by však malo byť poriadne pálivé)
šťava z polovice limetky
basmati ryža



















Vindaloo

Mäso si naložíme do zmesi zo všetkých korenín. Ak nemáte Tandoori a Garam masala zmes, dajú sa, samozrejme, vyrobiť aj doma. Na konci receptu nájdete, čo všetko tieto zmesi obsahujú.
K mäsu pridáme ešte lyžičku oleja, nastrúhaný ďumbier, 3 strúčiky pretlačeného cesnaku a šťavu z limetky. Poriadne všetko premiešame a takto naložené kuracie prsia necháme marinovať minimálne hodinu, ale čím dlhšie, tým lepšie. Pokojne aj celú noc. 
Ďalej si nakrájame obe cibule, rajčiny, 2 zvyšné strúčiky cesnaku a chilli a soľ podľa chuti, asi lyžičku.
V hlbokom woku si rozpálime olej, pridáme cibuľu, cesnak, chilli a restujeme do zlatista. Pridáme nakrájané rajčiny a dusíme domäkka.


Následne pridáme mäso a asi 5 minút ho smažíme, kým sa trochu zatiahne. 

Keď sa kura trošku osmaží a prepojí sa so zmesou, podlejeme ho asi 2 dl vody. Dusíme ešte ďalších 15 až 20 minút. Ja mám rada, keď je šťavy dosť, ak chcete mať omáčku hustejšiu, varte ju dlhšie, kým sa nezredukuje.

Ochutnáme a ak sa nám zdá málo pálivé, pridáme ešte mleté chilli. Finito.

Vindaloo chutí lepšie odležané. 

Basmati ryža

Každá ryža si vyžaduje svoju špecifickú prípravu. Ani basmati nie je výnimkou. Na hrnček ryže je treba hrnček a pol vody. Ryžu si niekoľkokrát premyjeme vo vlažnej vode, kým neostane čistá. Potom ju necháme asi 15 minút odpočívať ponorenú v miske s vodou. Ryža trošku povolí a nasaje vodu.
V hrnci si privedieme vodu k varu. Pridáme scedenú ryžu a varíme asi 4 až 5 minút, s pokrievkou na miernom plameni. Po 5 minútach oheň vypneme a necháme v teple dôjsť ešte ďalších 10 minút. 
Ak máte sklokeramickú varnú dosku, tak odporúčam stiahnuť na najmenší stupeň a nechať dôjsť tak, pretože keby ste ju úplne vypli doska by rýchlo vychladla.
Ryžu nesolíme, má svoju typickú chuť. Ochutnáme a ak je už mäkká odstavíme a presypeme do misky. 

Vindaloo môžete podávať aj s indickým čapátí alebo s nánom. 
Inšpirácie som čerpala z rôznych videí na youtube, finálny recept som upravila podľa seba. Recept na ryžu mám z tohto blogu a podarila sa naozaj super, stačilo jej 15 minút a bola uvarená. 


Na záver ešte info, čo obsahujú zmesi Tandoori a Garam masala.
(stačí lyžička z každého, obsahujú v sebe všetko potrebné na vindaloo + do receptu ešte pridávame aj čerstvé suroviny, ktoré vytvoria tú správnu chuť)

Tandoori: mletý koriander, mletá rasca, soľ, mletá škorica, mleté chilli, sušený mletý zeler, sušená cibuľa, sušený cesnak, čierne mleté korenie, bobkový list, mletý zázvor, klinčeky a senovka grécka (po česky známa ako pískavice)

Garam Masala: koriander, rasca, fenikel, zázvor, kôpor, klinčeky a zeler

Takže ak doma nemáte už namiešanú zmes, vyrobte si zmes z uvedených korenín v pomere zhruba 1 lyžička z každej suroviny.

Komentáre

Obľúbené príspevky