Linecké medvede alias Nutt-Hugging Bear Cookie

Linecké koláčiky patria k mojim obľúbeným, sú krásne a zbožňujem ich jemnú maslovú chuť. (Používam len a jedine maslo, žiadne iné náhrady!) Cesto rada vylepšujem - ako inak - makom. Síce mi z tejto dávky vyšli takmer tri veľké plechy, ak máte v pláne hostiť celú rodinu, odporúčam urobiť dávku rovno dvojitú. Predsa len keď si koláčiky zlepíme džemom, nečakane sa ich výsledný počet zredukuje... 
Tentoraz som vyskúšala verziu s vykrajovátkom v tvare medvedíka. Môžete tak povedať, že ste odhryzli medveďovi hlavu... žartujem. Pozor aby sa s vami o ne nechcel pobiť napríklad Leonardo DiCaprio!
Teraz už vážne.





















Skúsila som raz tieto koláčiky urobiť z kúpeného lineckého cesta (hanba!), naozaj to však zato nestojí
Príprava tohto cesta je extrémne jednoduchá, preto nech vás ani nenapadne si to takýmto spôsobom uľahčiť! 
Výsledné krásne voňavé maslové koláčiky budú vašou odmenou. A možno ešte odmenou Leonarda da Vin... Capria!


Čo potrebujeme 
220 g pravého masla
300 g hladkej múky
100 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
1 lyžička vanilkového extraktu
1 žĺtok
1 lyžička citrónovej kôry (nemusí byť, vieme predsa, aké zložité to je dnes s citrónmi)
mak (asi 4 veľké lyžice do polovice hotového cesta)
oriešky na ozdobu (mandle, kešu, hrozienka)
jahodový džem


Jednoduchý postup

Zmäknuté maslo si nakrájame na kocky, pridáme múku, cukre, extrakt, žĺtok, kôru a vymiešame si hladké cesto.
Keď máme cesto vymiešané, rozdelíme si ho na dve polovice, alebo aj na štyri a uložíme do chladničky, najlepšie na celú noc.
Cesto si vyberieme von z chladničky, necháme pol hodinu trošku zmäknúť, pomúčime si dosku a vyvaľkáme a vykrajujeme a vykrajujeme... Ak by sa začalo príliš lepiť, alebo sa zle vaľkalo, vložíme si ho opäť na chvíľu do chladničky. 


Maková verzia: Do jednej polovice cesta som si pridala ešte mak a zapracovala ho. Je to naozaj super a ešte to aj krásne vyzerá! Bodkovaný medveď! Alebo Godzilla.
A hurá vykrajujeme medvede (plus aj zopár Godzíll) a kladieme ich na plech vyložený papierom na pečenie.

Verzia s orieškami: Ak chcete svoje medvede ešte ozvláštniť, skúste verziu s orieškami. Do stredu medveďovho telíčka položte napríklad mandľu a opatrne ohnite jednu alebo obe medveďove ruky a pritlačte k oriešku. Medveďom som samozrejme vytvorila aj oči a nos a to úplne jednoducho - hrotom pera zabalenom v sáčku. 
Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C, asi 10 až 12 minút. 


Oriešková verzia




















Upečené koláčiky necháme vychladnúť, tie s orieškami môžeme nechať iba tak bez džemu, ostatné zlepíme jahodovým džemom a posypeme práškovým cukrom.







Makový medveď



























Komentáre

Obľúbené príspevky