Cestovateľský denník - Thajsko I.

Keďže nie som hladná iba po gurmánskych špecialitách, ale som hladná hlavne po cestovaní, a tam som hladná po miestnych špecialitách, podelím sa s vami o moje cestovateľské zážitky. Prešla už síce nejaká doba od našej cesty do Thajska, myslím si však, že spomienky sú stále čerstvé a je sa o čo deliť :) 
Tento cestopis píšem okrem iného pre ľudí, ktorí sa o túto krajinu zaujímajú a uvažujú o ceste do nej. Moje rady a tipy budú snáď aj teraz aktuálne, a ak by mal niekto ešte čerstvejšie info, budem rada, keď sa o ne s nami podelí v komentároch. 
Taktiež ho píšem pre ľudí, ktorí si túto krajinu zamilovali, ktorí zbožňujú jej úžasnú atmosféru a neprekonateľnú gastronómiu a ktorí podľahli čaru Ázie.


Na cestu sme sa vydali 4. 10. 2014, trvala 22 dní... už len 22 dní, a tak nezabudni, čas sa kráááti. Už to bude rok a pol od našej cesty, preto treba čím skôr vyraziť na ďalšiu :) 

Čerstvý kokos je ten najúžasnejší orech na svete,
kým vám nespadne na hlavu, to vás môže aj zabiť.
Pozor na padajúce kokonuty!

Čo je dobré vedieť pred cestou

VÍZUM
Občania Slovenskej a Českej republiky nepotrebujú na turistický pobyt, ktorý nepresiahne 30 dní vízum, nie je potrebné preukazovať nejakú vašu solventnosť, ako tomu tak bolo predtým.
Pri vstupe do krajiny dostane papier z imigračného, ktorý si uchováte, pretože ho budete potrebovať pri ceste naspäť. 

Pred ďalekou cestou takmer každého zaujíma POČASIE

Keďže pre tropické krajiny ako Thajsko sú typické obdobia dažďov, je vhodné ísť v inom období ako je naše leto (čiže mimo jún - júl - august - september), aj z toho dôvodu, že vtedy máme predsa krásne aj u nás. Samozrejme, dá ísť aj v tomto období, záleží však kam presne sa chcete vydať. Iné je počasie na ostrovoch (Ko Samui monzúny obchádzajú), iné je vo vnútrozemí. Počasie v Thajsku by sme mohli rozdeliť na tri ročné obdobia. Teplé (marec, apríl až máj), obdobie dažďov (jún, október) a chladné (november až marec, čo sa ďalej mení v závislosti od toho, či ide o sever, stred alebo juh krajiny). Teplé aj chladné obdobie je na cestovanie ideálne. 


Monzúnové obdobie, trvá teda zhruba od júna do októbra. V októbri už obdobie dažďov pomaly ustáva a krajina je nádherne zelená. Je to akési medziobdobie, pretože spŕchnuť môže vždy, avšak spadá ešte stále mimo hlavnú sezónu a tým je tento mesiac ideálny na cestovanie. Taktiež si človek predĺži leto, pretože v Európe býva v poslednej dobe obvykle pekne ešte počas celého septembra. Niekto zas na druhej strane  ide rád do tropických krajín počas našej zimy, čo chápem. Ide však o hlavnú sezónu, čo je vidieť aj na cenách a počtoch ľudí, ktorí krajinu navštevujú. Október spadá ešte do tzv.low season, čiže nepatrí do hlavnej sezóny, čo sa odrazilo aj na cenách ubytovaní a jedál. High season začína teda od až novembra a s ňou prichádzajú 
aj vyššie ceny za služby.

Počasie je však nevyspytateľný živel a niekedy v septembri prší dva týždne vkuse a inokedy je zas horúco. My sme počas celého októbra schytali asi tri výdatné lejaky a počasie bolo naozaj perfektné. Či už na ostrovoch, v Bangkoku alebo v Surat Thani. 

OČKOVANIE a lieky (kto nerieši, nech preskočí)

Očkovanie nie je povinné žiadne...
Ale cestovali sme dvaja a obaja sme mali očkovanie proti hepatitíde A+B: Twinrix, ktorý pozostáva z troch dávok. Medzi prvou a druhou vakcináciou je mesačný rozostup, tretia sa dáva až po roku. Toto očkovanie by malo byť už na celý život dospelého... (javí sa mi občas užitočné aj v pražských MHD...) Toto očkovanie som absolvovala kvôli práci v nemocnici, kde bolo povinné a hodilo sa mi aj na túto našu cestu. A ešte som si dala očkovanie proti brušnému týfusu: Typhim, ktoré vydrží iba tri roky a potom je nutné preočkovanie... Po tejto vakcíne som mala jeden deň horúčky, inak nič, okrem toho nezasiahla ma ani faraónova pomsta (you know what I mean). 
Psy sú naozaj všade, ale sú to tie najlepšie psy na svete!
Besnotu si nie je nutné dávať, pokiaľ sa nechystáte do Nepálu a podobne. V Thajsku je zdravotníctvo na vysokej úrovni a je málo pravdepodobné, že sa ocitnete niekde uprostred ničoho, ako na nejakom treku po Himalájach, kde keď vás pohryzie pes, tak to môže byť problém. Ak teda, samozrejme, nejdete na niekoľkodenný trek do džungle...
Ďalšia je otázka Malaronu proti malárii. Tieto lieky nie sú po prvé úplne najlacnejšie, po druhé majú dosť nepriaznivých účinkov (nie však toľko ako staršie antimalariká Lariam) a po tretie po dávke očkovaní sa navyše dopujete aj liekmi...My sme ich mali pretože Jozef ich mal ešte z predchádzajúcej cesty, ale boli už po záruke... ale nemali sme v pláne ich použiť! Teda, len keby bolo najhoršie. Neviem ale, čo je horšie. Či Malarone po záruke, alebo komár s maláriou... U lekára vás môžu presviedčať, že na ostrovoch je malária (stať sa to môže, aj keď je to naozaj málo pravdepodobné, ak sa teda nejdete váľať niekam do močiarov a bažín), a že si ju môžete priniesť aj z dovolenky v Grécku a podobne... Je to rozhodnutie na každom osobitne. Sú ľudia, ktorí užívali Malarone a jemu podobné lieky a dostali depku pred cestou, že ani neodcestovali, alebo prerevali polku dovolenky... To sa však týkalo skôr Lariamu.
Z domu sme brali základné lieky (paralen, ibalgin, smectu - využil najmä Jozef) a základnú lekárničku (z ktorej som použila najmä dezifenkciu a leukoplasty, ale o tom podrobne nižšie). Všetko je tam dostať aj v lekárňach. Súčasťou nášho itineráru bol aj vreckový švajčiarák, nepremokavé obaly do vody, prefotené pasy, poistenie a domáca slivovica. 
V každom prípade, používali sme tamojšie citrusové repelenty, na večer moskytiéru a každý deň poldecák domácej pálenky a boli sme v pohode!.. Teda až na ten osudný večer, keď Jojo dostal chuť na jeho obľúbené paličky a zjedol surovú chobotnicu... Odvtedy to s ním šlo dolu vodou, hlavne čo sa frekvencie návštevy toalety týka.

UPOZORNENIE

najlepšie psy na svete!
Chyba v Matrixe. 7/11 
Peniaze sme menili ešte v Prahe za doláre. Jojo mal s dolárom lepšiu skúsenosť, čo sa týka zmenární, než s eurom. V súčasnosti je už ale jedno či máte dolár, alebo euro, záleží od kurzu. Mena v Thajsku je thajský baht (THB) 1 euro je 38 THB. Doláče sme potom menili až v BKK v zmenárni. Naozaj si starostlivo vyberajte bankomat, z ktorého budete vyťahovať cash. V BKK sme si totižto vyberali hotovosť z bankomatu, ktorý bol hneď pri banke, tak ako je to aj u nás. Ešte sme si dávali aj extra pozor na kadejaké tie pofidérne vyzerajúce bankomaty... Nič nevyzeralo podozrivo, peniaze sa nám podarilo v pohode vybrať a potom asi tri týždne po návrate domov volali Jojovi z banky, či je v BKK, že si práve vybral väčší obnos peňazí. Niekto mu teda skopíroval kartu a chcel z nej vybrať peniaze. Našťastie, sa mu to nepodarilo a banka transakciu zablokovala. Peniaze ani doklady nikdy nenechávajte na izbe, ani v batohu na chrbte. My sme používali tatonku, ktorú som mala stále pri sebe a bola fakt super. Pas a peniaze sme mali vždy pri sebe, aj v tlačeniciach na trhoch, na vlakových staniciach a podobne.

Dos & Don´ts
Thajsko je kráľovstvo, má teda svojho kráľa a tým je Rama IX., ktorý je u ľudí veľmi obľúbený. Je dôležité vedieť, že akékoľvek hanobenie kráľa je trestné, dokonca aj hanobenie jeho podobizne. Je vyobrazený na bankovkách a vôbec všade sa stretnete s jeho podobizňou. Nekrčte preto bankovky, netrhajte ich.
Najrozšírenejším náboženstvom v Thajsku je budhizmus, čo je vidieť aj na správaní sa ľudí, ktorí sú veľmi milí, ak teda nerátame kšeftárov na Khaosan Road. Úctivosť treba dodržiavať aj voči budhistickým mníchom. Ak chce žena podať niečo mníchovi, musí to najprv položiť na zem a mních si to zeme zodvihne. Ženy by sa mníchov nemali dotýkať. 
Taktiež je vhodné obliekať sa primerane do chrámov, ktoré chceme navštíviť.
Sawadee kaa!








Komentáre

Obľúbené príspevky