El guacamole - avokádový mexický dip

Kto má rád avokádo a výrazné chute, ten neodolá mexickému guacamole. Prvýkrát som ho ochutnala v mexickej reštaurácii (aké prekvapivé), ako prílohu k plnenej tortille, a odvtedy si ho dávam so všetkým. S burgrom, s kukuričnými tortillovými čipsami, s čerstvým chrumkavým pečivom. Ale úplne najlepšie je to domáce, do ktorého dáte čerstvé a kvalitné suroviny. Dip je to veľmi jednoduchý a rýchly, skvelý na párty či na Silvestra.




Ingrediencie pre dve osoby:

2 zrelé avokáda
1 čili paprička
1 limetka
1 červená cibuľa 
soľ
čierne korenie
6 cherry rajčín
hrsť čerstvého koriandra

Avokádo lyžicou vydlabeme, vložíme do misky a dohladka popučíme (keď je avokádo tvrdšie, mixujem ho v mixéri). 
Cibuľu si nadrobno nakrájame (mixér je nápomocný aj v tomto prípade, stačí pár pulzov). Rajčiny zbavíme vnútra a nadrobno nakrájame (občas do mixéra šupnem všetko, ale potom guacamole neostane pekne zelené a rajčiny ho zafarbia).
Pridáme soľ, korenie, nasekané čerstvé alebo sušené čili, čerstvý koriander (trochu si necháme aj na ozdobu) a poriadne pokvapkáme limetkovou šťavou. Koriander určite nevynechávajte, dodáva guacamole tú správnu špecifickú chuť a je výborný.
Premiešame, uhladíme a dáme do chladničky odpočinúť. Prepoja sa tak všetky chute. Čili, limetka, koriander, proste mexická paráda. 




TIP
Avokádo má tendenciu zhnednúť, preto ide do dipu limetka, tá tomu zabraňuje. Aby vám guacamole ostalo pekné a zelené, môžete vyskúšať fintu s vodou. Hotový dip v miske poriadne uhladíme a navrch nalejeme vrstvu studenej vody. Dáme do chladničky. Pred podávaním vodu zlejeme, dip premiešame a podávame. Funguje to, odskúšané. 




Komentáre

Obľúbené príspevky