Thajský streetfood

Thajsko je gastronomickým rajom a thajské jedlo je celosvetovo vyhlásené. Niet sa vôbec čomu čudovať. Pestré, farebné, čerstvé, chutné, delikátne. Je originálne a dokonale naň sedí aj spojenie asian fusion. V tomto článku by som rada predstavila streetfood jedlá, ktoré ma najviac chytili za chuťové poháriky a typické suroviny, ktoré sa v thajskej kuchyni používajú. Pôjde o the best z thajskej kuchyne. Dúfam, že sa pri svojej ceste inšpirujete.

No. 1
Čerstvý kokos




Fresh coconuuuut! Kokos. Samostatná kapitola. Prvé miesto má zaslúžene, je vynikajúci, zasýti, uhasí smäd, skvelo chutí, a ak si ho neodtrhnete priamo z palmy (následnú radosť z otvárania želám každému), tak vás bude stáť okolo 15 - 30 THB kdekoľvek vonku na trhoch. Kokos vám krásne naseknú mačetou, dnu strčia slamku a vy sa už len pricucnete a vychutnáte si tú skvelú kokosovú vodu. Najlepší je vychladený. A áno, v kokose je kokosová voda, nie mlieko, to sa následne vyrába z kokosovej bielej dužiny. Po dopití vody môžete požiadať o rozpolenie orechu, nech môžete zjesť aj čerstvú dužinu. Je tiež výborná. 
Ak si kokos odtrhnete sami z palmy, otvoríte ho už trošku zložitejšie, ak so sebou bežne nenosíte mačetu, a to poriadnym buchnutím o zem, takzvaným tresknutím. Tresknite kokosom o zem. Z kokosu sa, samozrejme, aj vo veľkom varí. Obľúbené je najmä kokosové mlieko, ktoré je súčasťou všetkých možných curry pokrmov, mango s lepkavou kokosovou ryžovou, kokosový shake, banány v teplom kokosovom mlieku a, samozrejme, kokosový shake.
Zaujímavosť: Pralesom a džungľou sa šíri legenda, že každý rok zabije padajúci kokos približne 150 ľudí. 






No. 2 
Mango

Thajské mango je iné ako to, ktoré dostať u nás. Nie je zelené a nedozrieva do červena. Má krásnu žltú šupku a je podlhovastejšie. Po thajsky sa nazýva Nam doc mai a zoženiete ho bežne na trhoch, v stánkoch s jedlom či v obchodoch. Môj obľúbený thajský dezert je mango sticky rice, čo je čerstvé mango s lepkavou kokosovou ryžou. Recept naň nájdete tu. Je naozaj vynikajúce, sladučké ako med. Výborné je aj samotné čerstvé mango a úplne skvelý je mango shake. Osviežujúci a sladký. Vyskúšajte, neobanujete. Na servírovanie čerstvého manga mám jednu vychytávku, ktorú môžete vidieť na fotke nižšie. Mango najprv ošúpete, potom odkrojíte pozdĺžne dva veľké kusy po oboch stranách a následne vnútro prerežete do mriežky. Dužina ide potom krásne vylúpnuť.







No. 3 Banány 

Možno si hovoríte, čo môže byť také zaujímavé na obyčajných banánoch? Nejde však o len nejaké hocijaké banány, ale úžasné malé banány na sto spôsobov. Miestna špecialita sú pečené alebo grilované banány. Tepelná úprava len zvýrazní ich skvelú chuť. Podávajú sa na palmovom liste a poliate sladkou polevou. Mňam! Je to naozaj úžasná lahôdka, ktorú odporúčam všetkými desiatimi. 

Moje obľúbené jedlo z banánov sú banánové palacinky, ktoré sú však úplne iné, ako tie, na ktoré ste zvyknutí doma. Cestíčko nie je riedke, ale pevné v tvare malej guľky a rozťahá sa na tenulinký kruh, ktorý sa naplní banánmi, preloží sa a smaží sa na woku. Náplní je veľké množsto - od nutely až po kokos.





No. 4 Pad thai
A teraz prejdeme od ovocia a orechov k pokrmom z ryžových slížov. Číslo jeden zo všetkých thajských jedál, ktoré som mohla počas cestovania jesť naozaj každý deň, je pad thai. Ide o pokrm zo smažených ryžových slížov, špeciálnej tamarindovej omáčky, so sójovými klíčkami, vajíčkom, jarnou cibuľkou a mrkvou. Pad thai môže byť kuracie (pad thai kai), s krevetami (pad thai koong) alebo s tofu. Čo k pad thai neodmysliteľne patrí sú nasekané arašidy, čerstvá limetka a čili. Stretli sme sa aj s cukrom či čerstvou uhorkou. Ďalej existuje aj pad thai zabalené v omelete, ktoré je tiež dobré, ale na originál podľa mňa nemá.








Variácií je nekonečné množstvo, čo kuchár, to iné pad thai. Na Khaosane v centre Bangkoku ho nájdete na každom druhom rohu za 30  - 50 THB, niekde narazíte na výborné, niekde na horšie. Nám najviac chutili práve tie z pouličných stánkov (väčšinou majú na výber z rôznych druhov slížov a okrem pad thai predávajú aj jarné rolky), dobre vytipovaných, v reštauráciách, kde jedia aj lokálni ľudia a na ostrove Koh Lipe. Tam bolo síce trošku drahšie než na súši (ostrovná prirážka, 100 - 120 THB/porcia), ale bolo to to najlepšie pad thai s krevetami široko ďaleko. Určite nikdy nezabudnite na božskú trojku: arašidy, limetka a čili. Dodajú tomuto pokrmu tú správnu fúziu chutí. 



No. 5 Plody mora a pokrmy z nich 
„Krevety jsou plody moře. Můžeš je grilovat, vařit, smažit, píct, pražit, dělaj se jako kebab po kreolsku, krém z krevet, se smetanou, s majonézou, s olejem, krevety s ananasem, s citrónem, kokosem, na pepři, polívky, dušený krevety, saláty, s bramborama, do hamburgerů, do sendvičů... A to je asi tak všechno.“ Veď to poznáte :) 
Thajsko oplýva neskutočne pestrým výberom morských príšer, od kreviet, rýb až po krabov. Z kreviet sú to od tých najmenších až po tigrie a kráľovské. Najtypickejšie a zároveň aj najchutnejšie pokrmy z nich sú pad thai s krevetami, opečené krevety na cesnaku, curry s krevetami. Nájdete ich aj v polievke tom yum (ktorá býva buď čisto krevetová, koong, alebo s plodmi mora, ako sú chobotnice alebo kalamáre. Je extra pálivá a naozaj výborná. Z rýb je tiež veľký výber, my sme vyskúšali napríklad rybu red snapper, ktorá sa výborne dopĺňala so šalátom morning glory, alebo kráľovské krevety s cesnakom. Určite tieto skvosty nevynechajte!  Ďalšia dobrota je štipľavý šalát s plodmi mora. Takmer všetko je pálivé, farebné a výborné.








No. 6 Curry

Zámerne píšem curry, pretože je to predsa len trošku niečo iné ako klasické karí (korenie), ako ho poznáme my. Yellow, green, red curry, massaman či panang curry, s kuracím mäsom, s krevetami alebo vegetariánske. Curry je pasta vyrobená z typických thajských ingrediencií ako tamarind, galangal, rôznych korenín či čili. Podáva sa s kopčekom ryže, v niektorých druhoch bývajú v omáčke aj zemiaky, okra, thajské malé baklažány, thajská bazalka alebo kešu oriešky. 






No. 7 Hot pot


Poznáte hot pot? Ide o jedlo takzvane z jedného hrnca, pod ktorým sú zapálené žeravé uhlíky, takže si všetko varíte podľa svojej chuti. Sadnete si do hot pot reštaurácie, dostanete hrniec, kúsok slaniny, zapálené uhlíky a vynikajúci vývar, ktorý nalejete do hrnca. Zaplatíte určitý obnos peňazí (neveľký) a vyberáte si z ingrediencií na varenie v štýle all you can cook :). Hrniec má typický tvar - hore je vypuklina, na ktorú dáte kúsok slaniny, aby sa vám mäso a ostatné ingrediencie nepripálili, dookola je miesto na vývar, do ktorého dáte, čo len chcete a vznikne vám jedna vynikajúca polievka. Bylinky, kukuricu, ryby, vajíčka. Čokoľvek. My sme vyskúšali Koh Tao Buffet B.B.Q a môžem ho 
odporučiť všetkými desiatimi.
V ponuke boli ryby, všemožné druhy mäsa naložené v rôznych marinádach, čerstvá zelenina ako brokolica, kukurica, šaláty, vajíčka, bylinky, ryžové rezance a k tomu rôzne omáčky, ovocie, dokonca výborné sushi. 
Ak radi varíte a máte radi aj systém miliónov mištičiek, kde máte rôzne omáčky, dipy, šaláty a dobroty, hot pot určite nevynechajte! Čas varenia je neobmedzený (do záverečnej, ingrediencie sú priebežne dopĺňané), dokupujete si už iba ďalšie uhlíky, vývary a slaninky, ak ich miniete. 
Na hot pot chodia okrem turistov vo veľkom aj miestni, celé rodiny, v reštike bolo zakaždým plno. 







 No. 8 Nezaradené
Do poslednej kolonky by som zaradila thajské jedlá, ktoré sme ochutnali a ktoré určite stoja za odskúšanie, no nevyčlenila som pre ne samostatnú kapitolu.
Skvelý je napríklad green papaya salad (som tum). Ide o najemno nastrúhanú čerstvú papáju s cesnakom, limetkou, orestovanými arašidmi a rajčinami. Podáva sa napríklad s čerstvou kapustou a je naozaj vynikajúci. Svieži. 
Skvelá je aj thajská ryža na akýkoľvek spôsob. Najtypickejšia je sticky rice (lepkavá ryža), ktorá sa je rukami, alebo klasická jasmínová ryža. Z nej sa pripravujú pokrmy ako smažená ryža alebo ryžové sladké koláčiky, ktoré sa podávajú teplé - natrafili sme na ne vo vlaku, či ryžové krekry. Ryža sa podáva naozaj ku všetkému a je výborná aj samotná. Aziati vedia ryžu jednoducho perfektne pripraviť. Nikdy nie je rozvarená ani nedovarená, vždy je proste výborná. 
Samostatnou kapitolou sú aj jedlá z grilu - grilované mäská či kura na paličke, s rajčinami, ananásom, čili. Potreté bývajú čili alebo sladkokyslou omáčkou. Jedia sa samotné alebo s lepkavou ryžou. 
Výborný pokrm na paličke je aj chicken satay s arašidovou omáčkou. 
Z nápojov je to thajské pivo, napríklad Chang či Singha, a whisky - Hong Tong či Sang Som. Whisky sú fakt lacné a nám veľmi chutili. A z nealkoholických nápojov sme nemohli odolať zelenému ice tea s medom a citrónom z obchodu 7/11. 










Komentáre

Obľúbené príspevky