Citrónovo-makové cookies

Receptom na tieto úžasné citrónovo-makové sušienky som sa inšpirovala u samotnej kulinárskej bohyne Marthy Stewart! Sú jednoduché, výborné a ulahodia každému milovníkovi maku.
TIP: Miesto citrónu sa dá použiť aj pomaranč a pomarančová kôra, sušienky budú teda skvelým vianočným pečivom.






















Ingrediencie:


2 hrnčeky hladkej múky

šťavu z chemicky neošetreného citróna
kôru z tohto citróna (tri-štyri lyžičky)
230 g masla
1 lyžičku prášku do pečiva
štipku soli
1 hrnček kryštálového cukru + trochu na posypanie
pár kvapiek extraktu vanilka bourbon Madagaskar
1 vajíčko
2 lyžice nepomletého maku + trochu aj na posypanie





Pečieme:

1 V hrnci si zohrejeme šťavu z citróna, pridáme polovicu masla (165 gramov) a miešame pokým sa maslo neroztopí.


2 V mise si zmiešame suché ingrediencie: múku, soľ a kypriaci prášok do pečiva.

3 V druhej mise si vymiešame zvyšok masla s cukrom, pridáme vajíčko a vychladnuté citrónové maslo. Všetko poriadne vymixujeme a pridáme vanilkový extrakt a kôru z citróna.

4 Obe zmesi zmiešame dohromady a pridáme makové zrniečka. (Ja zbožňujem mak, takže ho dávam naozaj veľa. Aj tri-štyri lyžice.)

5 Z hotového cesta tvarujeme guľôčky, ktoré stláčame buď pečiatkami na sušienky, alebo dnom pohára, či vykrajujeme formičky a nakoniec každú sušienku posypeme troškou cukru a makom.

6 Sušienky pečieme vo vyhriatej rúre na 170 - 180 stupňoch, asi 10 - 12 minút, dozlatista.











































Makovým úsmevom zdar!

Originálny recept tu.




Komentáre

Obľúbené príspevky