Mango sticky rice alebo lepkavá kokosová ryža s mangom

Mango sticky rice alebo lepkavá kokosová ryža s mangom, po thajsky Kao Niew Mamuang (ข้าวเหนียวมะม่วง), je jeden z tých najskvostnejších dezertov pod slnkom.

Ochutnala som ho prvýkrát v Thajsku - a nebolo jednoduché sa k nemu dostať, pretože všade navôkol tam na vás číhajú všakovaké dobroty, ktoré na vás doslova kričia: Vyber si mňa, vyber si mňa! Vždy bolo ťažké vybrať si medzi mojím najobľúbenejším jedlom pad thai a čímkoľvek iným. Proste oriešok. Ale raz som si povedala, že to risknem“ (aj keď tu bol každý risk lotériou) aj s niečím sladkým, a keďže milujem kokos, voľba padla práve na kokosovú lepkavú ryžu s mangom. A neoľutovala som. Mňam!
Odvtedy si ju robím už pravidelne. Či už ako dezert, alebo ako hlavné jedlo, na raňajky, obed, večeru, hodí sa jednoducho na každú príležitosť, pretože zasýti a uspokojí aj chuť na sladké.
Je to proste top dezert, svieži, voňajúci slnkom a s patričnou dávkou exotiky! Má zaujímavú sladko-slanú chuť, ktorú zvýrazní vynikajúce mango.



Čo potrebujeme

Na 4 porcie


1 hrnček lepkavej ryže (na obale môže byť napísané aj glutinous alebo sticky rice), prípadne jazmínovej ryže

400 ml kokosové mlieka (z toho 10 lyžíc vrchnej hustej smotany na preliv)
6 lyžíc cukru
2 lyžičky soli
1 zrelé mango






















TIPY

RYŽA

Ryžu si pri príprave tohto receptu vždy dopredu namočíme. Najlepšie aj cez noc, no v prípade časovej tiesne aspoň na hodinku. Ryžu si musíme niekoľkokrát prepláchnuť, pretože tento typ ryže obsahuje veľa škrobu, ktorý vodu zakalí, a preto ju umývame, až kým nie je voda čistá. Odporúčam ryžu preplachovať vo vlažnej vode (ani v studenej, ani v teplej), aby sa nezľakla.

KOKOSOVÉ MLIEKO

Keď pohrkáme plechovkou s kokosovým mliekom a cítime, že je mlieko príliš rozpustené, je dobré dať ho do chladničky, nech nám trošku stuhne a navrchu budeme mať krásne hustú smotanu, ktorú budeme potrebovať na preliv. Kokosové mlieko nevaríme, iba zohrievame, inak by rýchlo stratilo svoju kokosovú chuť. 


MANGO
Ak kupujete zelené nezrelé mango z obchodu, môže to trvať aj 4 - 5 dní, kým dozreje. Ja ho dávam k jablkám, ktoré podporujú dozrievanie. Mango nechávam dozrieť na suchu a svetle, nie v chladničke. Najskôr bude mať odtieň do červena a postupne začne zrieť do žlta. Keď bude celé žlté, vtedy je naozaj zrelé. Ideálne by, samozrejme, bolo kúpiť ázijské medové mango, ktoré má žltú šupku. (V Prahe sa dá zohnať napríklad vo vietnamskej Sape).

Ako na to


1 Prepláchnutú ryžu zalejeme vlažnou vodou, asi tak 1 cm nad ňu. Dáme variť na vyšší plameň, po 5 minútach stiahneme a varíme ešte ďalších 10 minút.


2 Kým sa nám ryža varí, pripravíme si z kokosového mlieka 2 omáčky. Jedna pôjde do ryže, druhá bude slúžiť ako preliv. Ak sme si mlieko dali stuhnúť do chladničky, mali by sme mať navrchu hustejšiu smotanu. Odoberieme si z hustej smotany asi 10 - 12 lyžičiek a dáme nabok. Zvyšok mlieka si nalejeme do hrnca, pridáme 4 lyžice cukru a 1/2 lyžičky soli. Nevaríme, iba zohrievame, kým sa nám soľ a cukor rozpustia. Keď je mlieko dostatočne teplé, nalejeme si ho k už uvarenej teplej ryži. Ryžu necháme pod pokrievkou. Mlieko necháme celé vpiť 10 - 15 minút a potom premiešame.


3 Z hustejšej smotany si uvaríme preliv. Postupujeme rovnako ako v s prvou omáčkou, pridáme 2 lyžičky cukru a zvyšok soli. Zohrievame. Omáčka bude hustejšia a bude slúžiť ako finálny preliv.


4 Mango si olúpeme a nakrájame na tenké plátky. Po zlej skúsenosti so šupkou manga ho šúpem radšej v rukaviciach a odvtedy žiadny problém. Šupky bývajú totižto dosť agresívne a silno postriekané. Mango sa dá tiež krásne tvarovať, takže sa vybláznite do sýtosti, viz. foto.




5 Ryžu si naberieme ľubovoľným spôsobom - naberačkou na ryžu, alebo si vytvarujeme zaujímavý tvar pomocou formičky a zalejeme prelivom. Mne chutí ryža ešte teplá. Pridáme nakrájané mango a môžeme podávať.



P. S. Viem, že v mnohých receptoch bývajú ešte semienka - či už žlté mungo fazuľky alebo biely či čierny sezam, ja som mango sticky rice mala v Thajsku bez, takže som na neho zvyknutá bez semienok, isto ale dezertu neublížia. :)


P. S. 2 Ak nemôžete jesť mango, alebo ho práve nemáte doma, táto lepkavá kokosová ryža chutí výborne napríklad aj so zrelou nektárinkou, ktorá farbou, konzistenciou a troška aj chuťou pripomína mango, alebo s banánom.


































Komentáre

Obľúbené príspevky