Špaldový Šalamúnov koláč s kokosom
Šalamúnove rezy, Šalamúnov koláč, Šalamún. Názvy má rôzne, ale ide o nesmrteľnú kombináciiu čokolády a kokosu. Tento koláčik milujem od detstva - najviac ma vždy bavilo nalievať odobratú čokoládovú polevu na horúci upečený koláč. A tá vôňa! Čokoláda po celom byte. Šalamún pripravíte naozaj rýchlo a vďaka poleve, ktorá doň vsiakne, bude úžasne vláčny. Keďže mám teraz predsavzatie piecť trošku zdravšie, skúsila som použiť špaldovú a ovsenú celozrnnú múku a med. A ono to - div sa svet - funguje! Je nadýchaný, šťavnatý a dobrý! :)
Čo budeme potrebovať:
Na menší plech alebo okrúhlu formu s priemerom 26 cm
- 150 g múky (zmes: 1/3 špaldovej hladkej múky, 1/3 ovsenej celozrnnej múky, 1/3 pšeničnej hladkej múky)
- 1 prášok do pečiva
- 150 ml vody
- 6 lyžičiek medu (použila som pohánkový med)
- 3 lyžičky trstinového cukru muscovado (tmavý typ cukru s charakteristickou výraznou chuťou a vôňou, môže byť aj obyčajný)
- 2 vajíčka
- troška rumu
- 4 - 5 lyžíc holandského kakaa, 1/2 horkej čokolády (voliteľné)
kokos alebo orechy (mandle, vlašské)
Postup:
1 Do misky nad paru si vložíme vodu, med, cukor, maslo, kakao a čokoládu. Necháme pomaly rozpustiť, nevaríme.
2 Z hotovej čokoládovej zmesi si asi 120 ml odoberieme nabok na polevu, pridáme troška rumu.
3 Do zvyšnej zmesi si po vychladnutí (nesmie byť príliš horúca) pridáme múku, kypriaci prášok, vajíčka a premiešame.
4 Cesto nalejeme do vymazanej formy a pečieme 25 minút na 180 stupňov (na elektrickej rúre spodný aj horný ohrev).
5 Po upečení hneď vylejeme na koláč polevu, tá krásne vsiakne.
6 Nakoniec posypeme kokosom. Voilà! Jednoduché a rýchle.
Komentáre